De toegevoegde waarde van communicatie

Design coaching

'Together we make something brilliant!'

 

Wat is een Design coach?

De design coach is iemand die jouw organisatie helpt met het ontwikkelen (of restylen) van een nieuw logo, huisstijl of andere communicatiemiddelen.

 

Voor wie is een design coach geschikt?

Is jouw organisatie toe aan een nieuwe huisstijl, logo of website? Dan ben je bij dWZO aan het juiste adres. Maar waar we vroeger de briefing ophaalden en ons vervolgens opsloten in ons kantoor om na een paar weken een ontwerp uit een hoge hoed te toveren, werken we nu samen met de opdrachtgever in agile design sessies.

Dus, wil je als organisatie een vinger aan de pols houden? En ben je ervan overtuigd dat de toekomst ligt in co-creatie en in agile werkmethodes, om tot een kwalitatief resultaat te komen? Dan ben je klaar voor een design coach.

 

Design coaching? Hoe werkt dat?

In een aantal scrumsessies gaan we samen (het designteam) opzoek naar de juiste look & feel voor de organisatie. Gewoon, zoals wij dat als ontwerpers ook zouden doen. Co-creatie werkt effectief, omdat we samen met de opdrachtgever uitzoeken wat het beste ontwerp is. Want een goed ontwerp heeft te maken met tientallen specifieke details. Hoe ga je het gebruiken, wie gaat het gebruiken, voor wie is het ontwerp uiteindelijk bedoeld? Wat zijn de specifieke eisen aan drukwerk, beeldscherm en kleurgebruik. Welke eisen stellen we aan leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid?

Dat zit allemaal in het hoofd van de designer en als coach willen we dat graag met je delen. Want jij kent je organisatie ten slotte het beste!

Wat mag ik verwachten van design coaching?

Afhankelijk van de complexiteit van de opdracht zal de design coaching bestaan uit minimaal vier sessies.

 • Sessie 1: Opdracht afbakenen
 • Sessie 2: Inhoudelijke analyse
 • Sessie 3: Design thinking
 • Sessie 4: Implementatie en beheer

 

In iedere sessie werken we toe naar een concrete afspraak voordat we naar de volgende stap over kunnen gaan. Als we samen het gevoel hebben dat we er nog niet zijn, of dat we bijvoorbeeld input nodig hebben van management of andere specialisten kunnen we een extra sessie tussenplannen.

 

Idealiter is het wenselijk dat directie of beslissingsnemers deelnemers zijn van het designteam. In de praktijk blijkt dit dikwijls een onhaalbare kaart. Daarom maken de designteamleden als afsluiting van iedere sessie zelf een presentatie. Deze presentatie wordt door de designteamleden zelf gepresenteerd aan de beslissingsnemers en directie. De teamleden weten precies waar ze over praten en kunnen eventuele tegenwerpingen direct pareren. Het draagvlak is enorm! Deze conclusie komt immers vanuit de organisatie zelf.

 

De directie en beslissingsnemers geven akkoord op deze fase in het proces waarna het design team de volgende stap kan gaan nemen.

 

Wat zijn de voordelen van een design coach?

 • Opdrachtgever participeert in de ontwikkeling
 • Interactief samenwerken; intensieve en effectieve band tussen opdrachtgever en designer
 • Het designteam is gezamenlijk verantwoordelijk voor iedere stap
 • Draagvlak ten aanzien van het ontwerp is groot
 • Communicatiemiddelen ontwikkelen op basis van praktijkervaring
 • Co-creatie in plaats van solo design
 • Beheersbare kosten
 • Concrete stappen nemen naar resultaat
 • De kwaliteit van het eindproduct is hoger
 • Agile design: Werken op basis van de realiteit. Openstaan voor bijsturing.

 

Wat kost design coaching?

Design coaching bestaat uit minimaal vier sessies van drie uur, afhankelijk van de complexiteit van de opdracht. De sessies worden begeleid door twee coaches. Offerte aanvragen? Stuur een mail met je gevens naar Sophie.

 

Lees alles over design coach Sophie ››

Lees alles over design coach Rones ››

 

Weet je nog niet zeker of jouw organisatie een design coach nodig heeft?

Eén stap tegelijk.

Design coaching is een relatief nieuw fenomeen. We kunnen ons daarom best voorstellen dat je er nog geen beeld bij hebt. Maak gerust een afspraak voor een intake sessie van twee uur. Dan bekijken we samen hoe het design-landschap van jouw organisatie erbij staat en waar de verbeterpunten zitten. Daarna kunnen we afspreken wat eventuele vervolgstappen zijn.

 

 

Meer weten of direct een afspraak maken?

 

Stuur een mail naar sophie@dwzo.nl of vul dit formuliertje in:

 

Mijn naam is:
Bedrijfsnaam:
E-mailadres:*
Telefoon:*
Ik wil meer weten over:
Ik ben geen robot:*
Captcha